Smart living
Slimmere huizen vragen om slimmere bediening. Technologie ontwikkelt zich in zo’n razendsnel tempo dat we niet eens weten wat voor apparaten we over vijf jaar in huis hebben. Tegelijkertijd is de investering in een goed basissysteem dat al deze apparaten kan integreren, met elkaar laat communiceren en overzichtelijk bedienbaar maakt onvermijdelijk.
Verlichting
De meerwaarde van mooie verlichting kan niet overschat worden. De diversiteit aan led verlichting maakt veel mogelijk, of het nu gaat over efficiënte werkplekverlichting, het creëren van sfeervolle effecten, tuinverlichting, RGB kleureffecten of de vele andere technieken zoals tunable white, dim-to-warm, … een waaier aan mogelijkheden die zich in combinatie met KNX eenvoudig laten aansturen.
De sfeer in een woning staat of valt met de verlichting. Hou reeds bij het ontwerp van de woning rekening met de verlichting. Je kan je laten adviseren bij een gespecialiseerde verlichtingszaak waar een verlichtingsplan of lichtstudie op maat aangeboden wordt. Je kan uiteraard ook zelf de verlichtingswereld induiken en op zoek gaan naar je goesting, er valt heel wat te ontdekken. Wij kunnen je dan bijstaan in het doolhof van led drivers, dimtechnologie, lichtkarakteristieken.
Enkele richtlijnen:
- Vermijd voor nieuwe verlichting zoveel mogelijk het gebruik van retrofit led lampen
- Koop merkproducten, de meerderheid van Europese fabrikanten levert topkwaliteit
- Gebruik geen dimtechnologie die ontwikkeld werd voor de oude generatie verlichting
- Gebruik in de woning enkel verlichting met goede kleurweergave van minstens 90
- Kies de lichtkleur in functie van de toepassing en gebruik geen verschillende lichtkleuren in dezelfde ruimte
KNX
Slimmere huizen vragen om slimmere bediening. Technologie ontwikkelt zich in zo’n razendsnel tempo dat we niet eens weten wat voor apparaten we over vijf jaar in huis hebben. Tegelijkertijd is de investering in een goed basissysteem dat al deze apparaten kan integreren, met elkaar laat communiceren en overzichtelijk bedienbaar maakt onvermijdelijk.
Natuurlijk zijn de ‘instap’-apparaten zoals een Alexa, Philips Hue-lampen, Ring-deurbel en Ikea’s Fyrtur-gordijnen vriendelijk geprijsd en je kunt ze ook nog eens besturen, elk via hun eigen app en elk met hun eigen privacy risico’s. Maar al die apparaten integreren in een centrale applicatie? Dat is een uitdaging. Vaak moet je daar allerlei IFTTT-koppelingen voor programmeren of andere work-arounds voor bedenken. Daarnaast worden onze huizen – ingegeven door het Klimaatakkoord en de daaruit vloeiende energienormen – standaard en verplicht steeds intelligenter. Om te kunnen voldoen aan de strenge energieneutrale eisen heb je slimme PV-panelen, verwarmingsinstallaties, zonnewering, laadpalen, en meer nodig. En die bedien je niet zomaar vanuit je Google Home-app.
Van verlichting, zonnewering, audio en video, verwarming, beveiliging, e-mobility tot slimme energiemeters en andere apparaten zoals witgoed: door middel van KNX kunnen ze slim geprogrammeerd en centraal aangestuurd worden met touchscreens, tablets of smartphones. Daarenboven is het KNX concept gebaseerd op decentrale intelligentie, iedere individuele KNX deelnemer kent zijn taak, het wegvallen van de internetverbinding of de aanschaf van een nieuwe smartphone heeft geen invloed op de werking of de stabiliteit.
Energiemanagement wordt steeds belangrijker in smart home. KNX draagt bij aan de bescherming van het klimaat door duurzame energie-opwekking, opslag en gebruik.
Wil je over 6 of 7 jaar zonder problemen die ene nieuwe revolutionaire gadget installeren of iets slims toevoegen aan je woning? En wil je aan de slag met een systeem ‘op de groei’ waar gegarandeerd een groot aantal – misschien zelfs nog te ontwikkelen – apparaten aan gekoppeld kunnen worden? Dan doe je er dus goed aan om juist nu te kiezen voor een systeem dat werkt met een open protocol als KNX. Dat kost wel wat meer, maar op termijn ben je een stuk goedkoper af.
Energiedienstverlener
In samenwerking met Fluvius zijn we als officiële energiedienstverlener in staat uw verbruiksgegevens zorgvuldig te onderzoeken en analyseren.
Na een korte registratie via MijnFluvius worden uw elektriciteit-, gas- en waterverbruik met ons gedeeld. Deze gegevens stellen ons in staat verbruiken en injecties op te sporen, te analyseren en dusdanig uw installatie zo goed mogelijk vorm te geven, alsook op te volgen.
Het juist dimensionaliseren van een installatie, zij het zonnepanelen om uw elektrisch verbruik te verminderen of een batterijsysteem om injectie van eigen opgewekte energie tegen te gaan, zal steeds de eerste stap zijn.